Dette må du tenke på når du skal kjøpe båt

når du skal kjøpe båt

Norge er et vakkert land med en lang og flott kyst, fjorder og store innsjøer. Da er det kanskje ikke så rart at flere nordmenn vil kjøpe båt. Enten du skal ha en stor eller liten båt, eller noe helt midt imellom, så er det noen ting du bør tenke på før du går til innkjøp av drømmebåten.

Ting å tenke på

Det første du bør tenke på er selvfølgelig hva slags båt du vil ha og hva du skal bruke den til. Skal du kunne overnatte i båten eller skal du bare kunne ta deg en fisketur når det passer? Hvor skal båten ligge om sommeren? Har du brygge eller finnes det mulighet for båtplass i nærheten av der du bor? Må du kjøre langt ender det kanskje med at du ikke bruker båten så ofte som tenkt.

 

Husk også at ikke alle båtplasser har plass til nye båter, det er kanskje ventetid. Du må også vite hvor du skal ha båten om vinteren. Noen har den hjemme i sin egen hage eller garasje, andre har den i vinteropplag der de har båtplass.

Bruk nettet, få hjelp av en ekspert og ikke godta første pristilbud

Mange begynner letingen etter båt på Finn.no eller hos ulike forhandlere. Enten du skal kjøpe brukt eller ny, så er det viktig at du gjør deg kjent med prisene. På den måten kan du eventuelt prute om du kommer over drømmebåten til en litt høyere pris enn det som ellers er tilgjengelig.

Det er dumt å kjøpe den første og beste båten bare fordi du liker modellen eller fargen. I likhet med når du skal kjøpe bil eller bolig, bør du teste båten først.

 

Du kan godt ta med deg en ekspert, en såkalt båtmegler, eller en du kjenner som har god greie på båter. Sjekk slike ting som motor, vedlikehold og, ikke minst, hvordan båten er å kjøre. Ikke glem å se på elektrisk anlegg og om båten har feil eller skader.

Den viktige finansieringen

Slik søker du båtlån – og det første du bør være oppmerksom på er at det finnes to ulike varianter. Det ene er med pant og det andre er uten. Når du låner med pant i båten får du lavere rente fordi banken har en sikkerhet dersom du ikke betaler tilbake de lånte midlene. Det vil i prinsippet si at du risikerer at båten kan bli tvangssolgt.

 

Det stilles noen ekstra krav dersom du vil låne med pant i båten. Dersom båten har en lengde på opptil 7 meter skal den være registrert i det som heter Småbåtregisteret. Er den lengre enn 7 meter skal den være oppført i Skipsregisteret. Årsaken til dette er at långiveren vil sikre at de ikke tar pant i en båt som er tyvegods. Det kreves også en egenkapital på et sted mellom 20-40 %.

 

Et lån uten pant vil være samme type lån som også kalles et forbrukslån. Det vil si at du kan bruke pengene til det du ønsker, også kjøp av båt. Den effektive renten vil dog være høyere enn lån der banken har sikkerhet. Derfor lønner det seg å finne og søke hos de bankene som i utgangspunktet tilbyr den laveste effektive renten. Deretter sammenligner du tilbudet du får og velger det som du mener passer deg best.

Ikke glem dette

Når du har funnet båten din og søkt om lån med eller uten pant, finnes det fremdeles noen ting du bør huske å gjøre før båten offisielt blir din. Det ene er å sjekke i Småbåtregisteret at det virkelig er eieren selv som selger båten. Det er ikke kult å kjøpe tyvegods. Alle båter fra 1998 og oppover på mellom 2,5 og 24 meter skal ha CE-merking. I tillegg må du sjekke hos sjofartsdir.no at båten ikke har noen heftelser. Disse tingene er spesielt viktige når du kjøper bruktbåt, men de er også viktige om du kjøper det du tror er en ny båt dersom du handler hos en mindre og ukjent forhandler

Leave a comment

Your email address will not be published.


*